CO TO JSOU SKUTEČNÉ POTRAVINY?

Skutečné potraviny jsou potraviny základní, minimálně průmyslově zpracované a bez přidaných látek (například cukr).

➜ Jsou to všechny potraviny rostlinného původu včetně ovoce, zeleniny, luštěnin, ořechů, semínek a celozrnných potravin.
➜ A také potraviny živočišného původu, které ideálně pochází ze zvířete z ekologického zemědělství. Živočišné potraviny se obecně doporučují omezit.


CO TO JSOU PRŮMYSLOVĚ ZPRACOVANÉ VÝROBKY?

Co se týče přístupu k průmyslově zpracovaným potravinám, je zde nezbytné použít selský rozum. Né všechno zpracovné jídlo je škodlivé.
Uvedu vám příklady:

➜ Co třeba takové ořískové máslo nebo fazole? I přesto, že tyto potraviny projdou jistou úpravou (obvykle proto, aby byly jedlé a stravitelné), jsou velmi vhodné pro naše tělo a měli bychom je konzumovat pravidelně.

➜ Nebo ocet. Ocet je zpracovaná potravina, ovšem na druhé straně je to výborný pomocník, který zlepšuje hladinu krevního cukru a snižuje cholesterol.

➜ Fermentované výrobky, jako jsou tempeh, miso pasta, kimči, kvašená zelenina.

Když mluvím o zpracovaných potravinách, mám na mysli ty potraviny, které obsahují přídaný cukr, sůl, tuky a umělé přísady a konzervanty. Například sladké snídaňové cereálie (lupínky, kuličky, kaše), sušenky, dorty, a tak dále.


CO MÁM TEDY JÍST?

Mezi základní a tak zvané skutečné potraviny patří:

OVOCE (všechny druhy)
jablko, meruňka, banán, třešně, kaštany, datle, grep, hroznové víno, meloun, jakfruit, kiwi, mandarinka, mango, nektarinka, pomeranč, papája, passionfruit, broskev, hruška, ananas, švestka.

BOBULOVITÉ PLODY
acai, ostružiny, borůvky, brusinky, goji, maliny, jahody, moruše

KOŠŤÁLOVÁ A LISTOVÁ ZELENINA
brokolice, růžičková kapusta, bok choy (čínské zelí), květák, čínské zelí, kapusta, kedlubna, hlávkový salát, červené zelí, rukola, špenát, řeřicha, bílé zelí

OSTATNÍ DRUHY ZELENINY
červená řepa, chřest, artyčok, paprika, mrkev, celer, kukuřice, okurka, lilek, zelené fazolky, kimchi, pórek, houby, cibule, brambory, dýně, ředkvička, rebarbora, kyselé zelí, hrášek, cuketa, tuřín, sladká brambora, rajče

LUŠTĚNINY (VČETNĚ TOFU A TEMPEHU)
černé fazole, cizrna, edamame, lupina vlčí bob, mungo fazole, červená čočka, čočka hnědá, čočka beluga, adzuki fazole, vigna čínská, borlotti fazole, bob obecný, fazol měsíční, bíle cannellini fazole, červené fazole, fazole navy, fazole pinto, sojové boby, tempeh, tofu

OBILOVINY
pohanka (GF), hnědá i černá rýže (GF), quinoa (GF), amarant (GF), proso/jáhly (GF), teff (GF), rýže divoká (GF), špalda, ječmen, oves, žito, pšenice
*GF (gluten free) bez lepku

ZDRAVÉ TUKY
mandle, para ořechy, kešu, chia semínka, lněná semínka, lískový ořech, konopná semínka, makadamové ořechy, arašídy, pekanový ořech, sezamová semínka a tahini, vlašské ořechy, avokádo, olivy

KOŘENÍ, ČERSTVÉ BYLINKY A JINÉ
bazalka, černý pepř, kardamom, čili, skořice, pažitka, hřebíček, koriandr, římský kmín, dulse, wakame a nori (mořské řasy), česnek, zázvor, citrón, limetka, majoránka, máta, hořčice, muškátový oříšek, lahůdkové droždí, oregáno, paprika, petržel, rozmarýn, šalvěj, klíčky, tymiján

DOPORUČENÉ DENNÍ PORCE:

♥ půl hrnku malin, ostružin nebo jakýhkoli bobulovitých plodů
♥ půl hrnku nakrájeného ovoce (vyber si:) ktré ti chutná)
♥ půl hrnku nakrájené listové a košťálové zeleniny
♥ půl hrnku nakrájené zeleniny (ze skupiny ostaní druhy zeleniny)
♥ půl hrnku uvařených luštěnin (nebo 150g tempehu/ tofu)
♥ půl hrnku uvařených obilovin
♥ 1/3 avokáda nebo 30g oříšků/semínek nebo 1 lžíci oleje pro doplnění zdravých tuků


A protože všichni jsme jedineční, kalorický příjem se liší u každého z nás. Vždy záleží na našem životním stylu, věku, pohlaví. Proto prosím ber doporučené denní porce jako doporučení minimálního množství, které každý den konzumovat pro dosažení vyváženého jídelníčku.


Všechny výše zmíněné potraviny jsou potraviny základní, skutečné a esenciální pro správné fungování těla i mozku. Proto se jich nemusíme obávat a s doporučeným množstvím si pohrát.
Rozmanitost je to, oč ve zdravé výživě jde.