Zdravá varianta tradičních jahodových knedlíků je tu!
Nechte se inspirovat.
Pohanka je přirozeně bezlepková pseudoobilovina, bohatá na minerály a antioxidanty. Věděli jste, že pohanka je výborným zdrojem vlákniny, proteinů a sacharidů? Je to právě vláknina, která obvykle v naší západně se stravující kultůře chybí a máme jí nedostatek.
Nebuďte posedlí tím, kolik příjímáte proteinů, zaměřte se na vlákninu.
Bílkoviny nám v naší stravě nechybí, jsou všude! Proteinová posedlost je jen a pouze marketingovým tahem průmyslově vyrobených produktů.
100 g pohanky obsahuje
10 g vlákniny
13 g bílkovin
71 g sacharidů
Obrovsky důležitou součástí pohanky je vysoký podíl fytonutrientů, tedy vitamín P (flavonoidy). Vitamín P je znamý pro své antioxidační působení. Vitamin P (rutin) zvyšuje hladinu prospěšného cholesterolu (HDL), pomáhá na křečové žíly a při silné menstruaci. Vstřebatelnost vitamínu P zvyšuje vitamín C.
Co na to studie
Podle studie z americké Harvard univerzity, fakulta veřejného zdraví (Harvard School of Public Health), vitamín P snižuje množství škodlivého (LDL) cholesterolu v krvi, zvyšuje pružnost cév a posiluje jejich stěny. Tím, zamezuje jejich ucpávání a výrazně snižuje riziko srdečních onemocnění a mozkové mrtvice.
Tolik o zdravotních benefitech pohanky ♥
Pojďme na recept 🙂
Jahodové knedlíky z pohanky
Na knedlíky budeš potřebovat:
➜ Pohanková lámanka, hrnek
➜ Pohanková mouka, na zahuštění
➜ Jahody, asi 25 (podle velikosti)
➜ Voda, hrnek
➜ Sůl
Omáčka:
1) Rozmixovat 2 hrnky jahod.
2) Strouhaný kokos na pánvičku a bez oleje (na sucho) opražit.
Postup:
1) Do hrnce vodu se solí.
2) Až voda vře, přidáme lámanku. Za stálého míchání uvaříme kaši.
3) Sundat ze sporáku a nechat vychladnout.
4) Až je kaše vlažná, přidáme pohankovou mouku.
5) Vytvoříme nelepivé těsto.
6) Z těsta vytvarujeme placičku, do které zabalíme jahodu.
7) Do většího hrnce dáme vařit vodu.
8) Do vařící vody přidáme knedlíky a necháme vařit 3 minuty.
9) Vyndáme knedlíky na talíř. Propíchneme vidličkou, aby vyšla pára.
10) A máme hotovo! Knedlíky polijeme jahodovou omáčkou a posypeme praženým kokosem. Pokud máte rádi sladší jahodové knedlíky, posypte je kokosovým cukrem nebo zalijte javorovým sirupem.
Přeji dobrou chuť.
Lots of love,
Yitka ♥